Masterstudenten Vitality & Ageing maken kennis met KIK-V

Bijna 30 masterstudenten luisterden aandachtig naar de presentatie van Zorginstituut Nederland over het KIK-V-programma. ‘Het was een duidelijk verhaal, met enthousiasme verteld’, vindt Mareline Olthof, junior coördinator en docent van de Master Vitality & Ageing (V&A) aan het LUMC.

Masterstudenten Vitality & Ageing maken kennis met KIK-V

Gezondheidsgerelateerde studies

De 1-jarige master wordt gevolgd door studenten uit uiteenlopende bacheloropleidingen. Het gaat om gezondheidsgerelateerde studies, zoals geneeskunde en biomedische wetenschappen, maar ook psychologie en antropologie. De master trekt tevens internationale studenten aan. De studie belicht het onderwerp van vitaliteit en veroudering vanuit verschillende perspectieven: van het biologisch perspectief op celniveau tot het beleidsperspectief op organisatorisch niveau.

‘Presentatie Zorginstituut gaf een inkijkje in werkveld van toekomstige V&A-professionals: van basis gezondheidszorg tot KIK-V-programma’

Vrij breed

In dit blok van de studie wordt gekeken naar de organisatie van de (ouderen)zorg in Nederland. Carla Bakker, staflid van de master: ‘Deze master is vrij breed en leidt op tot V&A-professionals, die uiteindelijk werkzaam zijn als arts, onderzoeker of beleidsmedewerker. Voor studenten is het beleidsdeel over het algemeen nieuw. Hoe zit de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg in elkaar? Waar kan je als beleidsmedewerker aan de slag en wat voor werk doe je dan? De presentatie van het Zorginstituut en over KIK-V heeft ze daarin een inkijkje gegeven. Het helpt ze om straks te bedenken wat ze willen gaan doen.’

Volgende generatie

Het verhaal over KIK-V sloot mooi aan op een eerdere presentatie van ZonMw, zegt Bakker. ‘Die ging over implementatie en de belemmerende en bevorderende factoren die daarbij een rol spelen. Dat aspect kwam prachtig terug in de presentatie van het Zorginstituut.’

Rob van ’t Zand, die de presentatie gaf, zegt: ‘Wij vonden het een mooie gelegenheid om de - hopelijk - volgende generatie van zorgmanagers en bestuurders kennis te laten maken met de unieke samenwerkingsafspraken van KIK-V.’