Praktijktoetsen KIK-V: doe mee!

Samen met diverse ketenpartijen heeft KIK-V de afgelopen maanden hard gewerkt aan nieuwe uitwisselprofielen. Voorafgaand aan het opleveren van de profielen toetsen we iedere conceptversie in de praktijk. In de komende weken starten we met een reeks nieuwe praktijktoetsen. Wil je helpen bij het beoordelen van de conceptprofielen in de dagelijkse praktijk? Hieronder lees je wat de toetsen inhouden en hoe je je kunt aanmelden.

Praktijktoetsen: Doe mee
Beeld: xMaarten

De Afsprakenset release 1.1 en het uitwisselprofiel ODB 1.0 werden in september 2021 vastgesteld. Inmiddels hebben we onder meer de profielen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), Zorgkantoren en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) succesvol aangepast. Ook aan versie 1.1 van het uitwisselprofiel ODB is flink gewerkt: de indicatoren Basisveiligheid zijn recent toegevoegd.

Praktijktoetsen: drie doelen

Om te onderzoeken of de uitwisselprofielen naar behoren werken, toetsen we ze in de praktijk. Dit doen we met het veld; met ketenpartijen, zorgaanbieders, expertgroepen, brancheverenigingen en softwareleveranciers. De praktijktoetsen zijn gericht op het beoordelen:   

  1.  of de uitwisselprofielen bijdragen aan de doelstellingen van KIK-V;
  2.  of de gegevensuitwisseling in technisch opzicht goed functioneert;  
  3.  wat het voor ketenpartijen en zorgaanbieders betekent als zij de KIK-V werkwijze implementeren.

Tijdens de praktijktoetsen staan we stil bij vragen als: in hoeverre sluit het uitwisselprofiel aan bij de eigen processen en systemen van de deelnemende zorgaanbieders? Zijn de afspraken in het uitwisselprofiel, de bijbehorende gegevens en voorbeeldberekeningen (functionele toets) in de praktijk van alledag goed te hanteren? Daarnaast testen we de techniek van de gegevensuitwisseling met behulp van een (eigen) datastation en/ of andere tooling. De feedback is cruciale informatie voor het doorontwikkelen van de uitwisselprofielen en het voorbereiden van de proefimplementaties.  

Wil je ook meedoen aan de praktijktoetsen? Stuur dan een mailtje naar infokikv@zinl.nl.