"KIK-V past perfect bij onze ontwikkeling"

In de Gelderse Achterhoek zijn 4 zorgorganisaties druk bezig met KIK-V: Sensire, Azora, Stichting Zorgorganisatie Marga Klompé en De Gouden Leeuw Groep. We volgen hun vorderingen de komende maanden. Deel 2: Sensire. Carlijn Pierik is verpleegkundige-informatiekundige bij de Achterhoekse zorgorganisatie Sensire.

Leren van data

Carlijn Pierik: "Sensire wil de stap maken richting datagedreven zorg. Binnen onze organisatie hanteren we het principe: digitaal, tenzij. We willen weten wat we doen, onze middelen slim en efficiënt inzetten en met onze tijd het goede doen. KIK-V past perfect bij die ontwikkeling. We zijn er al een jaar of 2 geleden mee begonnen. Als eerste implementeren we het in de klantlijn Wonen met zorg, maar er is ook interesse vanuit de andere klantlijnen.

Bieden de data ons inzichten die we nog niet hadden? Wat kunnen we ervan leren? Hoe kunnen we uitkomstindicatoren en procesindicatoren met elkaar koppelen en welke kennis levert dat op? In dat stadium zitten we nu. We merken dat het best lastig is om de juiste data boven tafel te krijgen uit onze professionele omgevingen, onze zorgomgevingen. We hopen dat dit met de inzet van een datastation, onderdeel van KIK-V, beter zal gaan."

Portret van Carlijn Pierik, verpleegkundige-informatiekundige bij de Achterhoekse zorgorganisatie Sensire.
Carlijn Pierik van zorgorganisatie Sensire

Scheelt straks ‘gigantisch’

"Het is natuurlijk supermooi als het ons straks minder werk kost om de verplichte indicatoren aan te leveren aan vragende partijen. Het kost onze kwaliteitsadviseurs nu veel tijd om de benodigde indicatoren te kunnen berekenen. Als die straks gewoon uit een datastation kunnen worden opgehaald, scheelt dat gigantisch.

We hopen ook dat we met behulp van het datastation zelf meer stappen kunnen zetten. Wat willen onze zorgprofessionals weten om de zorg beter vorm te geven? Het zou fijn zijn als we met de dan ontsloten data meer inzicht krijgen en onze processen kunnen optimaliseren.

We hebben een interne projectorganisatie voor KIK-V, bestaande uit 7 mensen. 2 weken geleden hebben we de startbijeenkomst van KIK-V gehad over het datastation. Daar was al een hoop voorbereiding aan voorafgegaan, dit was de kick off. Over 3 maanden willen we vanuit een datastation indicatoren kunnen aanleveren over personele samenstelling en wellicht de indicatoren basisveiligheid. Het zou fantastisch zijn als we dan ook al zorginhoudelijke data via het station kunnen ontsluiten, maar daar komt nog wel wat meer bij kijken. We zijn hard op weg."

Over Sensire

  • Grootste zorgorganisatie in de Achterhoek en de Liemers. 
  • Wijkzorg, thuiszorg, zorg op afstand, specialistische zorg, revalidatiezorg, verpleeghuiszorg, jeugdzorg. 
  • Woonzorgcentra in Vorden, Ruurlo, Neede, Wehl, Twello, Doetinchem, Gaanderen, Zeddam, Eefde, Gorssel, Zutphen, Warnsveld. 
  • September 2020 fusie tussen Sensire en Sutfene. 
  • Ruim 4000 medewerkers.