"We zijn ook al bezig met de volgende stap"

In de Gelderse Achterhoek zijn 4 zorgorganisaties druk bezig met KIK-V: Sensire, Azora, Stichting Zorgorganisatie Marga Klompé en De Gouden Leeuw Groep. We volgen hun vorderingen de komende maanden. Deel 5: Sensire. Carlijn Pierik is verpleegkundige-informatiekundige bij de Achterhoekse zorgorganisatie Sensire.

Medewerker naast oudere bewoner

Voorbeeld van te behalen winst

"Onze BI-mensen (BI=business intelligence, red.) zijn op dit moment druk bezig een datastation te realiseren. Ze creëren hiervoor een aparte omgeving, naast de huidige. De eerste data komen uit de applicaties voor personeelszaken en financiën. We zijn nu aan het kijken of we dit datastation ook kunnen inzetten voor een – reguliere – gegevensuitvraag, van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Als dat lukt, hebben we een extra voorbeeld van de winst die we met KIK-V kunnen behalen, namelijk: het hergebruik van dezelfde gegevens. De BI-collega’s en de mensen van het Zorginstituut schrijven nu de queries, de opdrachten aan de database als het ware, om straks de indicatoren te kunnen berekenen."

Iets uitdagender dan verwacht

"Onze BI-omgeving bleek een update nodig te hebben, dat was een beetje een tegenvaller. Het wordt nu opgelost, en verder verloopt het proces zoals we hadden verwacht.

We zijn ook al bezig met de voorbereiding voor een volgende stap, die buiten de scope van dit project valt. Onder andere in samenwerking met de leverancier van ons ECD, Ecare, zijn we aan het kijken hoe we de indicatoren voor basisveiligheid het beste kunnen ontsluiten en vastleggen. Dan gaat het bijvoorbeeld om dieetwensen en -eisen van cliënten. We leggen veel vast, maar de vraag is: moet het anders dan we het nu doen? Ontbreekt er informatie? Is het zinnig om meer vast te leggen? En, doen we dat dan voor de indicatoren of voor het zorgproces? Daarover zijn we in gesprek."

Over Sensire

  • Grootste zorgorganisatie in de Achterhoek en de Liemers.
  • Wijkzorg, thuiszorg, zorg op afstand, specialistische zorg, revalidatiezorg, verpleeghuiszorg, jeugdzorg.
  • Woonzorgcentra in Vorden, Ruurlo, Neede, Wehl, Twello, Doetinchem, Gaanderen, Zeddam, Eefde, Gorssel, Zutphen, Warnsveld.
  • September 2020 fusie tussen Sensire en Sutfene.
  • Aantal medewerkers: ruim 4000.