"Uit startdocument kwamen voor ons geen grote verrassingen"

In de Gelderse Achterhoek zijn 4 zorgorganisaties druk bezig met KIK-V: Sensire, Azora, Stichting Zorgorganisatie Marga Klompé en De Gouden Leeuw Groep. We volgen hun vorderingen de komende maanden. Deel 6: Marga Klompé. Floris Geessinck is sinds begin dit jaar informatiemanager bij zorgorganisatie Marga Klompé. Daarvoor was hij er 3 jaar data-analist. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de gegevensaanleveringen voor zijn organisatie.

Verdergegaan met referentieontwerp

"Op basis van onze zelfscan hebben we onlangs een startdocument van KIK-V ontvangen. Daarin wordt op 4 onderdelen aangegeven hoe je organisatie het doet en in hoeverre je klaar bent voor de toekomst: je processen, informatieveiligheid, analyse en aanlevertechnieken, en ervaring. Op de eerste twee scoorden wij gemiddeld en op de laatste twee ‘ontwikkeld’. Er kwamen voor ons geen grote verrassingen uit en het gaf geen aanleiding om dingen rigoureus anders aan te gaan pakken dan we nu doen. Dat is heel mooi."

"We hebben het startdocument met de mensen van KIK-V besproken en zijn verdergegaan met het referentieontwerp. Daarin staat in feite wat uit onze systemen gehaald moet kunnen worden in het kader van toekomstige aanleveringen. In AFAS, ons personeelsinformatiesysteem, zijn wij dit tabel voor tabel gaan bekijken. Dat ging heel goed. We hebben KIK-V ook feedback kunnen geven, waarmee zij hopelijk verbeteringen kunnen aanbrengen in het referentieontwerp. Zo staan er bijvoorbeeld Engelse termen in, terwijl de tabellen in veel systemen in het Nederlands zullen zijn."

Bewoner met rollator en medewerker lopen samen op de gang
Beeld: ©ANP foto

Toewerken naar BI-tool

"Onderdeel van deze tweede fase, de voorbereidingsfase, is een gap-analyse: onderzoeken waar de gaten zitten tussen wat je hebt en wat je wilt hebben. Die gap blijkt bij ons redelijk klein te zijn, we kunnen goed meekomen. Wel zien we dat het zonder BI-tool een uitdaging zal zijn om al onze ambities te realiseren. Je organisatie moet echter wel klaar zijn voor een BI-tool. Wij willen het wel en zijn er langzaam naartoe aan het werken."

"Met een BI-tool worden automatisch koppelingen gemaakt naar je bronsystemen: AFAS en ons Elektronisch Cliëntendossier bijvoorbeeld. De tool ondersteunt bovendien bij het maken van analyses. In de zorg wordt het belangrijker om met KPI’s (key performance indicator, red.) te werken. Dat is de toekomst. Nu worden beslissingen nog wel eens op gevoel genomen. Steeds meer wordt verwacht dat je je baseert op feiten. Een BI-tool maakt dat je met één druk op de knop inzichten krijgt die je daarvoor nodig hebt. KIK-V geeft ons wel een extra duwtje richting zo’n BI-tool."

Over Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

  • Thuiszorg en intramurale ouderenzorg.
  • 14 locaties in de Oost-Achterhoek (Aalten, Beltrum, Groenlo, Bredevoort, Laren, Lichtenvoorde, Lochem, Winterswijk).
  • Aantal medewerkers: 2200 medewerkers .