"Het betekent loslaten, en dat is wel spannend"

In de Gelderse Achterhoek zijn 4 zorgorganisaties druk bezig met KIK-V: Sensire, Azora, Stichting Zorgorganisatie Marga Klompé en De Gouden Leeuw Groep. We volgen hun vorderingen de komende maanden. Deel 9: Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. Floris Geessinck is sinds begin dit jaar informatiemanager bij zorgorganisatie Marga Klompé. Daarvoor was hij er 3 jaar data-analist. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de gegevensaanleveringen voor zijn organisatie.

Floris Geessinck is informatiemanager bij zorgorganisatie Marga Klompé
Floris Geessinck van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

Roosters

"Nadat we eerst onze personeelsgegevens uit AFAS hadden geanalyseerd, was de tweede stap: hoe ontsluiten we onze financiële data? Op basis van het referentieontwerp van KIK-V keken we of en waar wij bepaalde gegevens hebben, en of en hoe ze uit onze systemen te halen zijn. Datzelfde hebben we voor de roosters gedaan. We werken sinds kort met een nieuw roosterpakket, Intus, dat KIK-V nog niet kende. Zij hebben meteen gekeken: wat kunnen wij hiervan leren? De 3 aspecten bij elkaar geven je inzicht in je personeelsomvang, geld en in de verhouding directe en indirecte tijd (zorg en administratieve taken, red.) en verlof en gewerkte tijd."

Sprintje

"Volgende stap was: hoe kunnen we de gegevens geautomatiseerd uit de systemen krijgen? Mooi is het dat we dit nu gelijk al gaan doen met de aanlevering van de jaarlijkse kwaliteitsindicatoren aan het Zorginstituut. Daarvoor zijn ook cliëntgegevens nodig, waarvoor we het referentieontwerp versneld gaan invullen. We hebben nu een sprintje ingezet om dat te kunnen realiseren. Juist deze uitvraag was voor ons een belangrijke reden om aan KIK-V mee te doen, want die kost ons jaarlijks veel tijd."

Priegelwerk

"Het is best spannend. Het referentieontwerp is redelijk zwart-wit, dus is de vraag: klopt het straks? Zijn we niets vergeten? Voorheen was het priegelwerk om de gegevens op te leveren. Je deed het handmatig, liet alle gegevens door je handen gaan. Dan kon je ze bijstellen, nuanceren. Straks laat je het aan een systeem over, moet het in 1 keer goed. Dat polijsten aan gegevens om precies het juiste op te leveren, hoeft misschien ook niet. 98% goed is ook voldoende voor een vergelijking van onze zorg met die van de rest van Nederland. Voor mij betekent dit alles wel dat ik moet loslaten, en dat is even wennen. Gelukkig hebben we de begeleiding van KIK-V die ons helpt om onjuistheden recht te zetten en het traject in goede banen te leiden."

Over Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé

  • Thuiszorg en intramurale ouderenzorg.
  • 14 locaties in de Oost-Achterhoek (Aalten, Beltrum, Groenlo, Bredevoort, Laren, Lichtenvoorde, Lochem, Winterswijk).
  • Aantal medewerkers: 2200 medewerkers.