"We krijgen een evaluatie van ons zorgproces"

In de Gelderse Achterhoek zijn 4 zorgorganisaties druk bezig met KIK-V: Sensire, Azora, Stichting Zorgorganisatie Marga Klompé en De Gouden Leeuw Groep. We volgen hun vorderingen de komende maanden. Deel 10: Sensire. Carlijn Pierik is verpleegkundige-informatiekundige bij de Achterhoekse zorgorganisatie Sensire.

Portret van Carlijn Pierik, verpleegkundige-informatiekundige bij de Achterhoekse zorgorganisatie Sensire.
Carlijn Pierik van zorgorganisatie Sensire

Puntjes op de i

"De inrichting van het datastation heeft wat meer voeten in de aarde gehad dan we hadden gehoopt. Dat werd mede veroorzaakt door de fase waarin onze organisatie zich bevindt: al onze data gaan over naar Google. Ook de BI-tool (Business Intelligence, red.) moest daarin mee. Technische problemen hebben voor wat vertraging gezorgd. Inmiddels werkt dat allemaal goed, we zijn nu bezig met de laatste puntjes op de i voor het ontsluiten van de indicatoren personeelssamenstelling."

Vrij tekstveld

"Samen met KIK-V en onze ECD-leveranciers bereiden we de eerste gegevensuitvraag overeenkomstig de Afsprakenset voor. Daar zijn we het komende half jaar mee bezig. We kijken goed naar wat er aan de voorkant vastgelegd wordt en hoe deze informatie er aan de achterkant uit komt: past dat bij elkaar? Dan zie je dat sommige dingen niet gestructureerd worden ingevoerd. De indicator 'Aandacht voor eten en drinken' staat bijvoorbeeld niet in het zorgplan en wordt vaak weergegeven in een vrij tekstveld. Ook verslagen van besprekingen worden niet gestructureerd ingevoerd. Dat kun je nog niet gebruiken binnen het datastation."

Hartstikke relevant

"Je ziet ook dat de indicatoren soms vergen dat iets in een percentage wordt uitgedrukt, wat voor ons lastig is. Voorheen moest de teamverpleegkundige handmatig door alle dossiers heen scrollen om die informatie bij elkaar te zoeken. Zonde van de tijd, dus die proberen we op een slimmere manier uit de systemen te halen. Dat kan betekenen dat we onze bewoners- en behandeldossiers anders moeten inrichten of gebruiken, maar alleen als dit een duidelijke meerwaarde heeft voor het zorgproces. We delen die ervaringen in ieder geval met KIK-V. Wat we nu doen geeft veel inzichten die voor ons als organisatie hartstikke relevant zijn. We krijgen makkelijker een evaluatie op meerdere vlakken binnen ons zorgproces: leggen we de goede dingen vast en voeren we het goede gesprek? Wat doen we goed en waar zijn verbeteringen mogelijk? Dus we doen het graag."

Over Sensire

  • Grootste zorgorganisatie in de Achterhoek en de Liemers.
  • Wijkzorg, thuiszorg, zorg op afstand, specialistische zorg, revalidatiezorg, verpleeghuiszorg, jeugdzorg.
  • Woonzorgcentra in Vorden, Ruurlo, Neede, Wehl, Twello, Doetinchem, Gaanderen, Zeddam, Eefde, Gorssel, Zutphen, Warnsveld.
  • September 2020 fusie tussen Sensire en Sutfene.
  • Aantal medewerkers: ruim 4000.