Invultools zorgen voor correcte, overzichtelijke gegevensuitwisseling

Wat heeft een kleine organisatie aan KIK-V? Clari van Staveren,  directeur van Villa Hooghe Heide, een kleinschalige, particuliere woonzorgvoorziening voor ouderen, testte met haar team tools voor het handmatig verzamelen van gegevens en is overtuigd. “Dit is de richting die we opgaan.”

Invultools succesvol getest

Clari van Staveren is verpleegkundige en sinds april 2012 directeur van Villa Hooghe Heide, een kleinschalige, particuliere woonzorgvoorziening voor ouderen, midden in Nederland.

Een jaar geleden maakte berichtgeving over KIK-V en uniforme data-uitwisseling Clari nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor haar organisatie. “Het werd mij duidelijk; dit is geen vage toekomstmuziek, dit is de richting die we opgaan. En dan kun je je maar het best tijdig en zorgvuldig voorbereiden.”

De directie van Villa Hooghe Heide woonde een KIK-V-informatiebijeenkomst bij, werd enthousiast, deed de zelfscan en startte in augustus 2021 met de eerste fase van KIK-V: een reeks kennissessies.

Geslaagde test

Het slagvaardige team en de kleinschalige setting maakte van Villa Hooghe Heide de uitgelezen locatie voor een proef met tools voor het handmatig verzamelen van gegevens. Speciale invultools voor de thema’s personele samenstelling en basisveiligheid werden vanaf 2022 verkend door het invullen van de gegevens o.a. vanuit de rapporten van ons ECD-systeem en relevante info vanuit de zorgplannen (basisveiligheid) In de eerste helft van 2022 zijn de tools in de praktijk getest en de uitkomsten zijn gebruikt bij het aanleveren van de gegevens voor het kwaliteitskader verpleeghuiszorg aan de Desan. De invultools brengen alle relevante informatie overzichtelijk bijeen. En dat is wat je wilt: in één oogopslag de nodige cijfers en gegevens eenduidig op je beeldscherm. Niet alleen prettig voor de organisaties die die gegevens ontvangen, ook voor onszelf is dit inzichtelijk.”

Een belangrijke vraag is natuurlijk: is het ingewikkeld om met de tools te werken? Beslist niet, meent Clari.  “De instructie is glashelder. Je vult volgens de aanwijzing op je scherm alles in en je ziet direct wat er gebeurt. Vervolgens krijg je alle gegevens die je nodig hebt voor het onderzoeksbureau Desan. Het is niet meer of minder dan dat.” Het meeste werk zit volgens Clari in het opzoeken van de gegevens die ingevuld moeten worden. "Maar” zegt ze nuchter, “ook als je op de oude manier alles berekent moet je die gegevens paraat hebben. “

Foutloos en compleet

Gegevens verzamelen is iets dat moet gebeuren op welke wijze dan ook, het gaat erom dat dit efficiënt en praktisch gebeurt. Je wilt geen fouten, ik mag er nu vanuit gaan dat dat door gebruik van de tools de gegevens compleet zijn. Wij hebben nou eenmaal geen BI-tool of andere oplossingen die dat aan de achterkant regelen. We zijn een kleinere organisatie, bij ons werkt dit goed.”

Benieuwd naar de invultool? Je vindt de KIK-V invultools hier.