Demo KIK-starter

In deze video zie je hoe de KIK-Starter werkt. De KIK-Starter is een tijdelijke toepassing waarmee partijen zoals Zorgkantoren, IGJ, NZA en het Zorginstituut Nederland volgens de KIK-V afsprakenset informatie opvragen bij zorgaanbieders. Welke vragen deze partijen mogen stellen is vastgelegd in uitwisselprofielen.

De informatie-vragende partij stuurt één of meer vragen naar het datastation van de zorgaanbieder. De zorgaanbieder ontvangt de vragen en geeft de antwoorden vrij die de informatie-vragende partij daarna downloadt. Hoe verstuur je vragen vanuit de KIK-Starter? We zijn nu ingelogd in de KIK-Starter onder het account van Zorginstituut Nederland.

Je selecteert de zorgaanbieder bij wie je informatie wilt opvragen, in dit geval Kloekzorg.nl. Daarna selecteer je het uitwisselprofiel en de vragen die je wilt versturen. In dit geval selecteren we alle vragen en klikken we op opvragen. We kijken nu op het datastation van Kloekzorg.nl waar de vragen binnenkomen.

De zorgaanbieder selecteert een vraag uit de lijst met alle binnengekomen vragen. Er verschijnt een scherm waarop hij ziet om welke vraag het gaat, het aantal stagiairs in dit geval, en op welk tijdstip deze is binnengekomen. Het datastation haalt het antwoord op de vraag uit de bronsystemen van de zorgaanbieder.

Vervolgens kan de zorgaanbieder ervoor kiezen om dit antwoord vrij te geven. De status van de vraag verandert dan in ‘beantwoord’ en hij ziet wanneer het antwoord is verstuurd. De antwoorden bekijken we in de Kickstarter.

Je selecteert weer de zorgaanbieder Kloekzorg.nl. Daarna scroll je naar de set vragen die je zojuist gesteld hebt. Als je daarop klikt, zie je welke van de vragen al beantwoord zijn middels het groene vinkje. Je selecteert de vraag ‘Aantal stagiairs’ en klikt op ‘Resultaten inzien’ om het antwoord te bekijken.

Je ziet nu dat het antwoord 15 is en dit resultaat kan je downloaden als Excel-bestand. Het bestand bestaat uit een voorpagina met algemene gegevens en per vraag een tabblad met de gegevens van het antwoord. Het is ook mogelijk om alle antwoorden tegelijk te downloaden.

Dan heeft het Excel-bestand meerdere tabbladen met daarin alle beantwoorde vragen uit het geselecteerde uitwisselprofiel. In dit geval is dat het uitwisselprofiel van het Zorginstituut. Alle informatie-vragende partijen kunnen via de KIK-Starter hun eigen vragen stellen aan zorgaanbieders.

We zijn nu ingelogd als zorgkantoor. Het selecteren van de zorgaanbieder gaat op dezelfde manier. Daarna selecteert het zorgkantoor zijn eigen uitwisselprofiel.

Daaronder verschijnen alle vragen die je als zorgkantoor kan stellen aan de zorgaanbieder. Het stellen van vragen en ontvangen van antwoorden verloopt weer hetzelfde. Tot zover de demonstratie van de KIK-Starter.

Meer weten? Kijk op KIK-V.nl of mail ons via infoKIKV@zinl.nl.