Het datastation maakt de puzzel compleet

Sandra van Leusen, informatiemanager bij Cicero Zorggroep in Brunssum, had na het bijwonen van een aantal kennissessies een goed beeld van het datastation as a service (DaaS). “Het is enorm verhelderend als je echt ziet hoe zo’n oplossing werkt.”

Sandra werkt al jaren binnen de ICT van Cicero en is sinds 2020  betrokken bij het programma KIK-V. “Ik kan me goed voorstellen dat het voor mensen zonder ICT-achtergrond moeilijk is om het programma goed te doorgronden. Voor mij was de presentatie van de DaaS-oplossing het ontbrekende puzzelstukje. Ik zag ineens voor me hoe dit ons zou ontzorgen.”

Dashboard

Sandra omschrijft het datastation als een online dashboard dat je eenvoudig via een linkje opent. Het dashboard maakt connectie met de bronapplicaties. In de situatie van Cicero maakt het datastation onder andere contact met het Afas-systeem waar de personele gegevens in staan.

Op het moment dat er een vraag van een externe partij binnenkomt, toont het datastation, op basis van de Afsprakenset, de opgevraagde resultaten overzichtelijk in het dashboard. De zorgaanbieder kan vervolgens een toelichting of aanvullingen toevoegen. “Daarna hoef je letterlijk alleen nog op de verzendknop te drukken” stelt Sandra.

Data op orde

Het zelf bouwen en beheren van een datastation is mogelijk, maar vraagt veel ICT-expertise en onderhoud. Cicero koos ervoor om het uit te besteden en daar is Sandra nog steeds blij om. “Als de uitvraag verandert, dan zorgt onze DaaS-leverancier dat de uitvraag ook gewijzigd wordt. Het is wel de taak van Cicero om de dataset op orde te houden. Stel dat wij volgend jaar bijvoorbeeld onze BBL-leerlingen (beroepsopleidende leerweg red.) anders gaan registreren, dan is het aan ons om ervoor te zorgen dat de dataset nog steeds de juiste gegevens van de leerlingen bevat.

In het kader van de koploperimplementatie KIK-V is Sandra samen met de DaaS-leverancier NLCom bezig met de implementatie van het datastation. Het KIK-V programma ondersteunt in dit proces. Het kost Sandra een paar uur per week. Naar verwachting kan Cicero in ieder geval de personeelsgegevens (onderdeel van het Uitwisselprofiel Zorginstituut ODB, red.) in het voorjaar van 2023 via het datastation berekenen en aanleveren.

Meer weten?

Zorgaanbieders die vragen hebben over de werking of implementatie van een datastation, kunnen op 21 november terecht op de KIK-V-informatiebijeenkomst in Utrecht. Drie parallelsessies staan volledig in het teken van het datastation. Op de informatiemarkt kunnen zorgaanbieders ook in gesprek met DaaS-leveranciers. Over de informatiebijeenkomst is meer te lezen op de website van KIK-V

Zelf aan de slag?

Meer informatie over KIK-V of gelijk aan de slag? Kijk op www.kik-v.nl of stuur een email naar infoKIKV@zinl.nl