Visie op data en KIK-V gaan hand in hand bij Zorggroep Apeldoorn

“Een platform om samen te werken en van elkaar te leren”, zo omschrijft Bastiaan van Houselt de meerwaarde van KIK-V tijdens de bijeenkomst ‘Doe mee met KIK-V ‘ op 28 mei. Bastiaan, manager Finance & Control bij Zorggroep Apeldoorn, verzorgt een van de deelsessies en licht daarin toe hoe KIK-V een plek heeft verworven in de visie én de dagelijkse praktijk van zijn organisatie.

Vergroot afbeelding Afbeelding genomen op de bijeenkomst ''Doe mee met KIK-V'' Waar Sebastiaan van Houselt presenteert
Beeld: ©Studio Esmee
Foto genomen tijdens de bijeenkomst ''Doe mee met KIK-V''

Zorggroep Apeldoorn bestaat uit 17 verzorgings- en verpleeghuizen in de regio Apeldoorn. In de visie op data stelt de organisatie het werkcomfort van de 1600 medewerkers centraal. Behalve dat iedere medewerker moet kunnen beschikken over de nodige data om taken uit te oefenen of om van te leren, wordt data gebruikt om inzichten te verkrijgen en de werkprocessen te vereenvoudigen, zo schetst Bastiaan.

Eenvoudiger

Het programma KIK-V past naadloos binnen deze visie. Zo levert KIK-V niet alleen inzichten op voor de interne organisatie, ook draagt het programma bij aan het verder automatiseren van brede gegevensuitwisseling met onder meer huisartsen, ziekenhuizen en VVT. Ook maakt KIK-V het makkelijker om gegevens te verzamelen en aan te leveren aan de landelijke ketenpartijen. Actuele informatie wordt daarmee op consistente wijze gedeeld.  

Ketenraad

De platformfunctie van KIK-V zorgt er volgens Bastiaan voor dat informatie-uitvragen goed afgestemd kunnen worden “zodat we gezamenlijk kunnen voorkomen dat er vragen komen over data die niet of niet goed geregistreerd worden.” Lisette Baas, adviseur bij KIK-V, licht dit toe door erop te wijzen dat de uitwisselprofielen worden vastgesteld door de ketenraad waar alle ketenpartijen in vertegenwoordigd zijn. 

Kostprijzendataset

Bastiaan vertelt vervolgens dat hij vanuit KIK-V gaat kijken naar welke data van belang is voor kostprijsonderzoek, een onderzoek dat wordt uitgevoerd door de NZa. “Kostprijzen hebben een belangrijke functie in de financiering van de zorg. Het opstellen van nieuwe kostprijzen in de VVT kost op dit moment vaak 4 tot 7 jaar. Met de implementatie van een kostprijstool via KIK-V is veel beter in te spelen op de actualiteit. Dit betekent dat trends, over bijvoorbeeld investeringsruimte, verzuim of CAO-impact, veel beter gevolgd kunnen worden in relatie tot de bekostiging. Dit helpt in de dialoog over de ontwikkeling van de branche, de financiering en resultaten van de veranderingen”.

Open velden

De sessie werd afgesloten met enkele stellingen waar de zaal op kon reageren. De stelling “Met KIK-V gaan anderen de organisatie alleen op cijfers beoordelen” werd ontkracht doordat de zaal unaniem stelde dat het gesprek tussen zorgaanbieder en afnemende partijen als de NZa of het Zorgkantoor moet en zal blijven bestaan. Stelling 2, die suggereerde dat de organisatie door KIK-V geen grip meer heeft op het aanleveren van gegevens, werd weerlegd met onder meer het argument dat er altijd open velden zijn om gegevens toe te lichten. Bastiaan benadrukte tevens het belang van het betrekken van het bestuur van de zorgorganisatie en hen voor te bereiden op eventuele vragen.