KIK-V hackathon aftermovie

Uiteindelijk willen we dat geld dat naar de zorg gaat voornamelijk naar handen aan het bed gaat. En alles wat extra is om data te vergaren, dat is overhead. Dus op die manier is het veel breder dan alleen maar iets wat we doen voor één programma en past het ook gewoon bij de brede ontwikkelingen binnen informatieuitwisseling van de zorg.


We zijn bezig met een hackathon, ontzettend leuk om te doen. Veel energie bij mensen om iets te willen gaan realiseren.

Het gaat over verantwoordingsinformatie voor verpleeghuizen.
Dat is nu heel veel werk bij verpleeghuizen, om de gegevens te verzamelen en te bundelen en naar verschillende instituten te versturen voor verantwoording en voor kwaliteitsmeting. En deze hackathon gaat over het optimaliseren daarvan met behulp van nieuwe technieken.

We zijn heel erg goed in vergaderzaaltjes, om met elkaar te praten, om stukken naar elkaar toe te sturen, te lezen, maar ja, ga het maar eens doen. En dan ga je het echt begrijpen.

Zet zo'n groep geweldige koppenbij elkaar en ga maar eens gewoon proberen. Er zijn meerdere partijen die hieraan gaan werken en het is handig als je allemaal dezelfde taal praat. De vraag is van hoe ga je met elkaar communiceren, hoe ga je elkaar vragen stellen en hoe weet je dat degene die je vragen stelt ook die vraag mag stellen?

Als we dit niet oplossen dan hebben we het probleem dat iedereen met zijn eigen tooling komt, met zijn eigen API's komt. Zonder standaarden is gegevensuitwisseling een stuk lastiger. Ik krijg voorbeelden te horen dat wel gegevens worden uitgewisseld, maar dat mensen inderdaad zeven keer
moeten overtypen. Dat data heel vaak ook niet wordt hergebruikt, omdat er geen vertrouwen is in die data.

Als er allerlei mensen aan iets werken, dan wordt het vanzelf complex. Gewoon omdat iedereen de hele tijd zijn eigen probleempje  aan het oplossen is. Betekent ook dat je niet kunt opschalen als je dus meer kwaliteitsvragen of andere vragen aan een zorginstelling wil stellen. Dan gaat het meer tijd kosten voor de bedrijven om die cijfers aan te leveren. En dan krijg je minder vertrouwen in de cijfers die aangeleverd worden waardoor het ook moeilijker vergelijken is. KIK-V is een landelijk vraagstuk
en er zijn een heleboel partijen die kunnen opvragen en een heleboel partijen die kunnen aanbieden.

En dat is hetgene wat we vandaag proberen op te lossen. Het is met een vernieuwende blik kijken naar het probleem van autorisatie, authenticatie. Het past heel goed bij het methodiek van KIK-V, je laat data in de bron, je gaat het bevragen. Maar je wilt dat wel heel veilig laten gebeuren.
De challenge van de hackathon is om alles werkend te krijgen, een goed begrip is van hoe die verschillende componenten samenwerken, dat is voor ons de challenge.

Het doel is leren. En dat leren is wederzijds. Leren en van elkaar leren, dus uitleggen waarom we dit  hebben gekozen maar ook leren van de leveranciers van past dit wel of past dit niet.

En ik denk dat dan de werkvorm de hackathon daar mooi op aansluit. Omdat je dan iedereen met elkaar in een ruimte zet, je hebt niks anders te doen, iedereen is met hetzelfde probleem bezig. Dat is denk ik de beste manier om het te kickstarten zeg maar. En ook een leuke manier om nieuwe ideeën te krijgen.

Het is ook goed dat de specialistendie veel weten van het Nuts-netwerkhier aanwezig zijn, je kunt direct vragen stellen en direct gewoon heel veel
dingen gedaan krijgen.

Dat je dan met de voeten in de modder gaat staan, je gaat echt de software bouwen, je gaat het doen.

Ja het is heel leuk, ik vind ook dat het heel leuk geleid wordt. Creatief met elkaar bezig zijn, echt ermee bezig zijn, tot de diepte gaan. Ja, dat past gewoon goed bij de fase waar we inzitten. Het is leuk om met zijn allen bijna op nul te beginnen en dan te kijken waar iedereen komt. Het is leuk ook om de verschillen te zien in hoe mensen het oplossen.

Het is altijd meerdere domeinen die bij elkaar komen en ik heb ook een heleboel nieuwe gezichten gezien omdat dit een toepassing is voor 
secundair gebruik die spreek ik nog niet zoveel. Dus dat is echt heel leuk, ja. Niet iedereen begint bij hetzelfde deel van het probleem oplossen

Dus dat je daar makkelijk ook van elkaar kan, het is niet van hey wat gaat er nu goed en wat er nu fout en dat je dan ook niet alles zelf hoeft te ontdekken, dat is ook wel fijn. Dus heel leuk om te zien hoe alle groepen elkaar aanvullen. Ja het is allemaal nieuwe spullen en dat is ook leuk 
voor onszelf natuurlijk om met nieuwe dingen te werken.

Dit past bij ontwikkelingen die aanbieders zelf al ingezet zijn met zo'n Stichting Nuts. Als je nu vooraf je klanten ook mee kan nemen in dat hele proces is dat voor ons goed natuurlijk, want dan zijn onze klanten blijer met ons. En ook voor de klanten want dan zijn zij voorbereid op iets en kunnen zij ook werken aan een makkelijke acceptatie binnen hun eigen organisatie. Als het eenmaal ingericht is op een hele eenvoudige manier heel veel werk uit handen nemen bij de zorginstellingen en daar gaat het uiteindelijk om. En ja dat drijft mij om dat te willen gaan bereiken.

Het is echt een snelkookpan, volgens mij een soort van meters hebben we in twee dagen gedaan, doe je normaal een week over, dus dat ja, dat gaat goed zo.

Leerzaam. Intensief. Verhelderend. Uitdagend. Goede energie. Gaaf. No Nuts, no glory.