Klein en kordaat: Kloek doet zijn naam eer aan

De zorgorganisatie Kloek biedt in Roosendaal en Amsterdam ouderenzorg aan mensen met alleen AOW. Martin van de Graaf is initiatiefnemer en directeur van Kloek. Hij besloot in december 2022 om als koploper deel te nemen aan het programma KIK-V. Ook nam hij zelf plaats in het implementatieteam.

Kloek richt zich op kleinschalig en zelfstandig wonen. De organisatie kwam tot stand toen Martin van de Graaf na een loopbaan bij de politie en als beveiliger, in 2018 een nieuw carrièrepad in sloeg. Niet gehinderd door bestuurlijke ervaring of een achtergrond in de zorg, richtte hij samen met een compagnon Kloek op. “Voor mensen met alleen AOW en dementie is er nauwelijks keus in zorgaanbod. Ik wil met Kloek het verschil maken.” De organisatie telt inmiddels 80 bedden en heeft 120 medewerkers. Naast de bestaande locaties Roosendaal en Amsterdam zijn ook vestigingen in Heemstede en Ede in aantocht.

“Veel VVT-organisaties beschouwen innovatie als een moetje”

Geen moetje

Dat hij als directeur zelf in het KIK-V-team zit, is tekenend voor zowel de korte lijnen binnen Kloek als de betrokkenheid van Martin. “Veel VVT-organisaties beschouwen innovatie als een moetje. Ze doen alles het liefst jaren op dezelfde manier. Maar de huidige manier van gegevensuitwisseling is niet houdbaar. Persoonlijk vind ik bovendien dat nieuwe ontwikkelingen interessant zijn en werkprocessen kunnen stimuleren.”

Sinds december werkt Martin met een klein team aan de implementatie van KIK-V. Het team staat onder leiding van een teamleider die het systeem voor de zorgadministratie door en door kent. Een andere Kloek-collega, de planner, brengt haar kennis in over de salarisadministratie. Een medewerker van Quattri, een externe IT-consultancy partij met technische kennis over Nedap Ons, regelt de nodige technische aanpassingen.

Twee sporen

Het KIK-V team binnen Kloek werkt voortvarend en efficient. “We hebben in enkele weken de data voorbereid en de DaaS-oplossing opgezet. In een grote meeting zijn we door het hele proces gegaan. Daar kwamen natuurlijk wat knelpunten uit en die werken we de komende weken weg. Ik verwacht dat we begin mei klaar zijn voor de automatische gegevensuitwisseling. Parallel daaraan zullen we de gegevens handmatig berekenen, zodat de verschillen zichtbaar worden.”

De aanpak is in lijn met de leercyclus die het Kloek-team sinds december hanteert: afstemmen, actie, evalueren en verbeteringen doorvoeren. Het klinkt zo eenvoudig, maar is dat het ook? “Voor ons is het niet ingewikkelder dan dat”, stelt Martin. “We zijn een kleine organisatie. Iedereen heeft en neemt een eigen verantwoordelijkheid en knopen hakken we snel door. Dat geeft daadkracht én werklust. Ik hoef in ieder geval nooit reminders te sturen.”

“We zijn een kleine organisatie. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid en knopen hakken we snel door”

Wachten op dictaat

Voor grote zorgaanbieders is dat anders, begrijpt Martin. “Als tal van bestuurlijke lagen moeten meekijken en controleren, kost iedere verandering veel tijd.” Toch verbaast het hem dat er niet veel meer grote zorgaanbieders bezig zijn met KIK-V. “Je kunt beter nu meegaan in deze ontwikkeling, dan afwachten tot het verplicht gaat worden.”

KIK-V-koplopers

Veertig zorgaanbieders nemen als koploper deel aan het programma KIK-V. Ze hebben zich verbonden om het traject af te ronden en hun kennis en ervaringen te delen. Van KIK-V krijgen ze extra ondersteuning bij het realiseren van de DaaS. Er zijn grote en kleine koploperorganisaties en ze bevinden zich verspreid over Nederland. In een reeks artikelen volgen we de weg die verschillende koplopers afleggen.